Ako môžu svadobní hostia stráviť voľný deň v Prešove? Ponúkame 5 tipov pre návštevníkov

Ak ste prišli do Prešova ako svadobní hostia a premýšľate, aké miesta by ste mohli navštíviť počas voľného dňa, možností je skutočne veľa. Ak ste sa ocitli v tomto historickom meste s jedným či dvoma voľnými dňami v zálohe, máte jedinečnú príležitosť ponoriť sa do bohatej mozaiky kultúr, histórie a prírodných krás, ktoré Prešov a jeho okolie ponúkajú. 

Nech už hľadáte tiché uličky plné histórie, majestátne sakrálne pamiatky, živé kultúrne scény alebo len chcete ochutnať lokálne špeciality, Prešov sa môže pochváliť miestami, ktoré zaujmú každého návštevníka. Od pokojných prechádzok po historickom centre, cez návštevu múzeí a galérií, až po objavovanie prírodných skvostov len kúsok od mesta.

Kalvária Prešov
Prešovská Kalvária. Foto: Shutterstock

Prešovská Kalvária predstavuje nielen duchovné, ale aj kultúrne a historické dedičstvo mesta. Nachádza sa v tichom a pokojnom prostredí, kúsok od centra mesta, a je ideálnym miestom pre pokojné chvíle a príjemnú prechádzku v prírode. Ide o nádherný súbor barokových kaplniek a kostola, ktorý bol postavený v 18. storočí. Z Kalvárie si môžete užiť prekrásny výhľad na mesto Prešov.

Katedrála sv. Mikuláša. Tento impozantný gotický kostol je jedným z najvýznamnejších sakrálnych objektov v Prešove. Uchvacuje nielen svojou architektúrou, ale aj bohatou históriou, ktorá sa spája s mnohými dôležitými udalosťami v živote mesta. V katedrále sa konajú aj svadobné obrady.

Pre milovníkov kultúry a umenia je must-see návšteva Divadla Jonáša Záborského. S bohatým repertoárom divadelných predstavení je to ideálne miesto na večerné umelecké vyžitie.

V historických priestoroch v srdci mesta sa nachádza Krajská galéria v Prešove. V súčasnosti vlastní vyše 4500 maliarskych diel, kresieb, sôch a grafík z 15. – 20. storočia. Zameriava sa predovšetkým na severovýchodné Slovensko, ale vyhľadáva, získava a odborne spracúva aj tvorbu výtvarníkov z celého východného Slovenska, významných predstaviteľov moderného slovenského výtvarného umenia i osobností spojených s regiónom.

Solivar. Foto: Shutterstock

Múzeum Solivar ponúka unikátny pohľad na tradíciu a techniky ťažby a spracovania soli, ktoré sú s regiónom úzko späté už od 14. storočia. Je to fascinujúci výlet do minulosti, ktorý oživuje dávne remeslo soľných baníkov.

Každé z týchto miest ponúka jedinečný zážitok a príležitosť bližšie spoznať kultúru a históriu Prešova a jeho okolia. Či už hľadáte kultúrne poklady, historické pamiatky alebo len príjemné prostredie na prechádzku, Prešov má čo ponúknuť každému návštevníkovi.

Ďalšie tipy, praktické informácie ale aj informácie o tom, aké podujatia môžete aktuálne navštíviť v Prešove, nájdete na stránke Mestského informačného centra.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore